Riadenie a vedenie v rôznych kultúrach

42 študentov a 14 vysokoškolských pedagógov zo 7 európskych univerzít sa zúčastnilo 2. intenzívneho programu PROMINENCE (PROmoting MINndful ENcounters through intercultural Comptence and Experience) v nemeckom Aschaffenburgu od 7. apríla 2019 do 12. apríla 2019 v rámci programu Erasmus + K2 strategické partnerstvá.

Našu univerzitu reprezentovali študenti Fakulty aplikovaných jazykov: Andrej Kalász, Andrej Kiner, Kitty Szabóová, Dominika Kopčeková, Andrea Šutvayová, Jana Figurová.

Členmi tímu PROMINENCE za Ekonomickú univerzitu v Bratislave sú: PhDr. Ildikó Némethová, PhD., koordinátorka projektu; PhDr. Mária Bláhová, PhD., vedúca Katedry interkultúrnej komunikácie; PaedDr. Eva Stradiotová, PhD., prodekanka pre vzdelávanie a Ing. Denisa Běčáková, referentka pre medzinárodné vzťahy a rozvoj Fakulty aplikovaných jazykov.

Sedem európskych univerzít (Aschaffenburg University of Applied Sciences, Nemecko; Ekonomická univerzita v Bratislave, Slovensko; Univerzita v Debrecíne, Maďarsko; Ekonomická univerzita v Katoviciach, Poľsko; University of Savoie, Francúzsko; Seinäjoki Univerzita aplikovaných vied, Fínsko a Ekonomická univerzita vo Varne, Bulharsko) spojilo svoje sily vytvoriť interaktívny online vzdelávací materiál, ktorý bude integrovaný do univerzitných učebných osnov s ambíciou podporovať interkultúrne zručnosti a kompetencie študentov a zamestnancov.

Interkultúrne témy, ktoré sa skúmajú počas tohto projektu zahŕňajú jazyky a kultúrnu rozmanitosť (Bratislava, 2018), riadenie a vedenie v rôznych kultúrach (Aschaffenburg, 2019) a praktizovanie kultúrnej a emočnej inteligencie naprieč kultúrami (Savoie, 2020).

„Cieľom 2. intenzívneho programu je poskytnúť rámec pre učenie sa naprieč kultúrami,“ hovorí Alexandra Angress, z Univerzity aplikovaných vied, Aschaffenburg. Denis Schreek zo spoločnosti Linde Material Handling v Aschaffenburgu poskytol interaktívnu prednášku o otázkach vedenia v spoločnostiach a zdôraznil skutočnosť, že spoločnosti pôsobiace v celosvetovom meradle si vyžadujú globálne myslenie a pripravenosť k celoživotnému učeniu sa o rôznych kultúrach. Troy Wiwczaroski, koordinátor projektu z Univerzity v Debrecíne v Maďarsku, poznamenal, „Našou nádejou je poskytnúť každému účastníkovi druhého IP aspoň jednu iskru, ktorá bude viesť k vytvoreniu vlastnej cesty k úspechu v dnešnom globálnom svete.“

Univerzita Savoie vo Francúzsku bude hostiť 3. Prominence intenzívny program pre vysokoškolských študentov na jar roku 2020.

Prezentácia konečných výsledkov projektu sa uskutoční v rámci medzinárodnej konferencii v Seinäjoki vo Fínsku v júni 2020.

Internetová stránka PROMINENCE: www.prominence.ue.katowice.pl

Press release (English)

PHOTO 2

PHOTO 5

PHOTO 4

PHOTO 1

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.