V týždni od 8. mája 2023 do 12. mája 2023 sa na Debrecínskej univerzite v Maďarsku uskutočnil medzinárodný intenzívny program GloLiteToLead alebo Global Literacies to Enhance Leadership v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave na Slovensku, Ekonomickou univerzitou vo Varne v Bulharsku, Univerzitou aplikovaných vied v Zwickau v Nemecku a Univerzitou Zielona Góra v Poľsku.

Dvaja významní rečníci z popredných spoločností Emerson a Dyntell poskytli účastníkom poznatky o dôležitosti vštepovania vodcovských zručností budúcim lídrom počas ich vysokoškolského štúdia. Balázs Hopka, generálny riaditeľ spoločnosti Emerson v maďarskom Székesfehérvári, predstavil spoločnosť Emerson ako globálneho lídra v oblasti automatizácie s kultúrou, ktorej cieľom je vytvárať hodnoty pre svojich zamestnancov, zákazníkov a akcionárov. Peter Salga, generálny riaditeľ softvérovej korporácie Dyntell Hungary so sídlom v maďarskom Debrecíne, vysvetlil, ako sú systémy automatizácie výroby určené pre maďarské, rumunské a americké podniky.

Interaktívne prezentácie, prípadové štúdie a diskusie boli hlavným prúdom zámerného, aktívneho učenia sa zameraného na rozvoj efektívneho vedenia s cieľom spoznať motivačné faktory, emocionálnu inteligenciu a komunikačné metódy na vytvorenie transformačného štýlu vedenia, naučiť sa aplikovať štýl vedenia na riešenie konkrétnych výziev a riadiť podmienky podporujúce výkonnosť tímu. Okrem toho účastníci prostredníctvom interaktívnych aktivít pochopili dynamiku vyjednávania a to, ako sa pripraviť na situáciu neistoty, vytvoriť agilnú stratégiu a vyriešiť menšie nedorozumenia pred ich eskaláciou.

Spätná väzba od účastníkov a organizačného tímu na podujatie bola veľmi pozitívna. GloLiteTolead poskytol študentom vynikajúcu príležitosť získať praktické vedomosti a nadviazať kontakty s inými univerzitami.

Fakultu aplikovaných jazykov reprezentovali Miriam Doľacká, Richard Frátrik, Viktória Csipáková, Ema Štefanovičová, Tessa Renders a Hugo Šebestian, ktorí spolu so študentmi z Zwickau navrhli inšpiratívne aktivity a diskusie.

Členmi organizačného tímu za Fakultu aplikovaných jazykov boli Dr. habil. PhDr. Ildikó Némethová, PhD., prodekanka pre medzinárodné vzťahy a PaedDr. Eva Stradiotová, PhD., prodekanka pre vzdelávanie.

debrecin_uvod-1.jpg

 

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.